Zupa z buraków, ale w innej odsłonie niż tradycyjny barszcz czerwony? Proszę bardzo! Dzisiaj częstuję Was kremem z buraków. Trawa cytrynowa, liście limonki Kaffir oraz czarny sezam sprawiają, że nasz polski burak nabiera zdecydowanie orientalnych smaków.
- 6 dużych buraków
- 2 ziemniaki
- 1 trawa cytrynowa
- 2 liście limonki Kaffir
- 165 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- czarny sezamowego
- pieprz
- sól
- chipsy z buraka
Buraki oraz ziemniaki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy razem z trawą cytrynową oraz liśćmi limonki. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy trawę cytrynową oraz liści limonki, a buraki i ziemniaki blendujemy na gładki krem. Dodajemy do niego mleko kokosowe oraz olej sezamowy i całość dokładnie mieszamy. Krem doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chipsami z buraka, posypany ziarnami czarnego sezamu.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz