czwartek, 5 stycznia 2017

Tort z czarną porzeczką i bananami


Skoro mamy początek stycznia, to obowiązkowo musi się pojawić tort urodzinowy Babci Helenki. Tym razem do klasycznego tortu z mascarpone i konfiturą z czarnej porzeczki dorzuciłam jeszcze banany - to połączenie sprawdziło się wyśmienicie. Ten tort to także powrót do dekoracji z masy cukrowej - uwierzycie, że przez 10 miesięcy nie zrobiłam niczego udekorowanego masą cukrową? Ale z masą cukrową jest jak z jazdą na rowerze - tego się nie zapomina!




Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.

Krem z mascarpone 
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła

Serek mascarpone miksujemy z masłem i cukrem pudrem na gładką masę.

Dodatkowo 
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 2-3 banany
  • nalewka z czarnej porzeczki
  • krem maślany
  • masa cukrowa 

Biszkopt przecinamy na trzy blaty i każdy z blatów nasączamy nalewką z czarnej porzeczki. Pierwszy blat układamy na dnie tortownicy, wykładamy na niego połowę kremu, rozsmarowujemy. Na kremie rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki, a następnie układamy na niej plasterki banana. Całość przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Pozostały krem wykładamy na drugi blat, znowu rozsmarowujemy, pokrywamy konfiturą z czarnej porzeczki, układamy plasterki banana i przykrywamy trzecim blatem. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby masa trochę stężała. Po tym czasie tort wyciągamy z tortownicy i jego wierzch oraz boki pokrywamy kremem maślanym. Tak przygotowany tort dekorujemy dowolnie masą cukrową. 






Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tortu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Więc przygotuję na go na Dzień Babci, już niedługo przecież :)

    OdpowiedzUsuń