Skoro mamy początek stycznia, to obowiązkowo musi się pojawić tort urodzinowy Babci Helenki. Tym razem do klasycznego tortu z mascarpone i konfiturą z czarnej porzeczki dorzuciłam jeszcze banany - to połączenie sprawdziło się wyśmienicie. Ten tort to także powrót do dekoracji z masy cukrowej - uwierzycie, że przez 10 miesięcy nie zrobiłam niczego udekorowanego masą cukrową? Ale z masą cukrową jest jak z jazdą na rowerze - tego się nie zapomina!
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.
Krem z mascarpone
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
Serek mascarpone miksujemy z masłem i cukrem pudrem na gładką masę.
Dodatkowo
- konfitura z czarnej porzeczki
- 2-3 banany
- nalewka z czarnej porzeczki
- krem maślany
- masa cukrowa
Biszkopt przecinamy na trzy blaty i każdy z blatów nasączamy nalewką z czarnej porzeczki. Pierwszy blat układamy na dnie tortownicy, wykładamy na niego połowę kremu, rozsmarowujemy. Na kremie rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki, a następnie układamy na niej plasterki banana. Całość przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Pozostały krem wykładamy na drugi blat, znowu rozsmarowujemy, pokrywamy konfiturą z czarnej porzeczki, układamy plasterki banana i przykrywamy trzecim blatem. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby masa trochę stężała. Po tym czasie tort wyciągamy z tortownicy i jego wierzch oraz boki pokrywamy kremem maślanym. Tak przygotowany tort dekorujemy dowolnie masą cukrową.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia tortu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Więc przygotuję na go na Dzień Babci, już niedługo przecież :)
OdpowiedzUsuń