piątek, 31 marca 2017

Wesołe kanapki


Dzisiaj zamiast przepisu mam dla Was pomysł. Pomysł na wesołe i zdrowe kanapki. Przygotowywaliśmy je razem z dzieciakami w przedszkolu. Zabawy przy tym było co niemiara! To świetny sposób żeby przemycić warzywa często niechętnie jedzone przez dzieci - o ile szczypiorku nie zjedzą, to zielone włosy kanapkowego ludzika już tak! Poza tym wiadomo, że kanapki zrobione przez siebie smakują lepiej :)


poniedziałek, 27 marca 2017

Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i bezą


Ciasto w kolorze soczystej zieleni z mocno cytrynowym kremem i  bezą szwajcarską. Idealne na pierwsze wiosenne dni! Upiekłam je dla Krzyśka do pracy - podobno początkowo wzbudziło obawy swoim kolorem - zupełnie nie wiem dlaczego, bo zielony to przecież taki ładny kolor, a szpinak to samo zdrowie :) Koniec końców jednak ciasto wszystkim smakowało, zwłaszcza Krzyśkowi, któremu marzyło się ciasto z cytrynowym kremem. Więc jeśli szukacie czegoś bardzo cytrynowego, to to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę! 


czwartek, 23 marca 2017

Izrael na talerzu - Na izraelskim targu - cz. 2


Ja pewnie wiecie, podczas podróży uwielbiam odwiedzać lokalne targowiska. To właśnie na targu najlepiej można zobaczyć lokalny koloryt i wczuć się w klimat miejscowości w której akurat przebywamy. Oczywiście idealnie byłoby gdybyśmy trafili na targ dla miejscowych, a nie taki stworzony pod turystów. Niemniej jednak i tu i tu możemy zobaczyć ciekawe rzeczy oraz poznać lokalne smaki. Do tej pory zabrałam Was na marokański suk, na targ na Maderze, na targ w Helsinkach i na targ w Londynie. Dzisiaj zapraszam Was w podróż po izraelskich targowiskach. 


niedziela, 12 marca 2017

Twaróg domowy z zsiadłego mleka


Pamiętam Babcię dojącą krowę i smak jeszcze ciepłego mleka prosto od krowy. Mleka, które było używane nie tylko do picia. Ze śmietanki zebranej z mleka Babcia robiła masło, a z zsiadłego mleka ser, który odsączał się w specjalnej prasce. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak zrobić taki domowy smaczny twaróg - to naprawdę nic trudnego i nawet nie trzeba mieć świeżego mleka prosto od krowy, wystarczy takie sklepowe. Sami zobaczycie, że taki domowy ser smakuje dużo lepiej niż ten kupiony w sklepie. 


poniedziałek, 6 marca 2017

Carpaccio z buraków z kozim serem i nerkowcami


Carpaccio z buraków z kozim serem i nerkowcami to pomysł na kolację 
lub przystawkę, który skradnie Wasze serca i podniebienia.