niedziela, 7 maja 2017

Pęczotto ze szparagami


Wróciliśmy kilka dni temu z krótkiego urlopu, a na blogu nadal cisza. Jakoś nie mogę się odnaleźć po powrocie - chyba przez to, że tu tak zimno i deszczowo. Ale już nadrabiam zaległości i jako pierwszy po przerwie, na blogu ląduje przepis na pęczotto z zielonymi szparagami. Pęczotto świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Ja przygotowałam je na kolację gdy była u nas moja szwagierka Ela i zarówno Eli, jak i Krzyśkowi bardzo smakowało. Tak więc wiecie: sezon na szparagi wciąż trwa, więc koniecznie skorzystajcie z przepisu!




  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 duże cebule
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 1-1,5 litra wody z gotowania szparagów
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz
  • sól


Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, a następnie szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Zielone szparagi gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie szparagi kroimy na około 3-4 cm kawałki. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Do podsmażonej cebuli dosypujemy kaszę i zalewamy winem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu do czas aż wino zostanie wchłonięte przez kaszę. Po tym czasie do naszego pęczotta dolewamy trochę wody pozostałej z gotowania szparagów - ważne jest aby była ona gorąca - przykrywamy i gotujemy do czasu aż woda zostanie wchłonięta. Czynność tą powtarzamy kilka razy, do czasu aż wykorzystamy prawie całą wodę ze szparagów i kasza osiągnie odpowiednią miękkość. Do prawie gotowej kaszy dodajemy ugotowane szparagi, całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zalewamy pozostałą wodą ze szparagów. Gotujemy do czasu wchłonięcia płynu. Na samym końcu dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

1 komentarz:

  1. Pęczotto jest przesmaczne, sama często robię co prawda łączę trochę inne składniki, ale z tymi też muszę spróbować. Pęczotto zaczęłam robić po tym jak zjadłam je w Filipa 18, tam mają z szpinakiem, smażoną cukinią i ma to posmak czosnku, ale taki lekki :D Fajnie się to komponuje, bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń