czwartek, 11 maja 2017

Zupa z białych szparagów


To chyba najprostsza ze szparagowych zup, a jednocześnie rewelacyjna w smaku. Żeby ją ugotować potrzebujecie jedynie 3-4 produktów oraz soli i pieprzu. Koniecznie ugotujcie ją, póki sezon na szparagi wciąż trwa - na pewno nie pożałujecie!



  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Szparagi obieramy i obcinamy im zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi kroimy na mniejsze kawałki - główki szparagów odkładamy na bok. Pokrojone szparagi zalewamy wodą i gotujemy przez kilkanaście minut, do czasu aż będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżeczce masła. Podsmażoną cebulę dodajemy do gotujących się szparagów i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ugotowane szparagi z cebulą rozdrabniamy blenderem na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odłożone wcześniej główki szparagów podsmażamy na maśle przez kilka minut. Zupę podajemy z główkami szparagów, obficie posypaną posiekanym szczypiorkiem. Zupę można podać również z grzankami. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

1 komentarz: