To chyba najprostsza ze szparagowych zup, a jednocześnie rewelacyjna w smaku. Żeby ją ugotować potrzebujecie jedynie 3-4 produktów oraz soli i pieprzu. Koniecznie ugotujcie ją, póki sezon na szparagi wciąż trwa - na pewno nie pożałujecie!
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki masła
- szczypiorek
- pieprz
- sól
Szparagi obieramy i obcinamy im zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi kroimy na mniejsze kawałki - główki szparagów odkładamy na bok. Pokrojone szparagi zalewamy wodą i gotujemy przez kilkanaście minut, do czasu aż będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżeczce masła. Podsmażoną cebulę dodajemy do gotujących się szparagów i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ugotowane szparagi z cebulą rozdrabniamy blenderem na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odłożone wcześniej główki szparagów podsmażamy na maśle przez kilka minut. Zupę podajemy z główkami szparagów, obficie posypaną posiekanym szczypiorkiem. Zupę można podać również z grzankami.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń