czwartek, 15 czerwca 2017

Przekładany chlebek szpinakowy z płatkami kukurydzianymi


Przekładany chlebek z płatkami kukurydzianymi to kolejna śniadaniowa propozycja z płatkami kukurydzianymi - bo kto powiedział, że płatki można jeść tylko z mlekiem? :) Chlebek jest delikatnie słodkawy z wyczuwalnym kakaowym posmakiem, który zawdzięczamy właśnie płatkom. Świetnie smakuje z masłem lub ulubioną konfiturą.




  • ok 560 g mąki pszennej
  • 100 g kakaowych płatków kukurydzianych + 60 g do posypania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła + 50 g do smarowania ciasta
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 50 ml letniego mleka


Z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru oraz kilku łyżek mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak zalewamy masłem i rozdrabniamy go blenderem na gładką masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z mąką, 100 g płatków kukurydzianych, pozostałym cukrem, masą szpinakową oraz jajkami. Stopniowo dolewając mleko, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięci do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 6-8 mm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy pozostałymi płatkami kukurydzianymi. Następnie ciasto kroimy na 6 jednakowych pasków. Paski układamy jeden na drugim i kroimy na 6 prawie równej wielkości kwadratów. Szerokość kwadratów warto dopasować do szerokości keksówki. Formę keskówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Kwadraty przekładamy do keksówki układając je pionowo. Chlebek po wierzchu smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez około 30 minut. 


      



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia chlebka na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz