czwartek, 15 czerwca 2017

Szpinakowe ślimaczki z płatkami kukurydzianymi


Szpinakowe zakręcone bułeczki z płatkami kukurydzianymi są idealne na śniadanie zarówno w domu jak i do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Zielone drożdżowe ciasto współgra kolorystycznie z brązowymi płatkami i podkreśla ich kakaowy smak. No i do tego uroczo wyglądają! Przyznajcie, że chętnie zasiedlibyście do takiego śniadania :)




  • ok 560 g mąki pszennej
  • 100 g Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła + 50 g do smarowania ciasta
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 50 ml letniego mleka


Z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru oraz kilku łyżek mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak zalewamy masłem i rozdrabniamy go blenderem na gładką masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z mąką, pozostałym cukrem, masą szpinakową oraz jajkami. Stopniowo dolewając mleko, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięci do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 6-8 mm. Placek kroimy na paski o długości około 20 cm i szerokości 4-5 cm. Paski smarujemy masłem, posypujemy płatkami kukurydzianymi i składamy krótszym bokiem na pół. Następnie tak złożone paski zwijamy w ślimaki i wkładamy do kokilek wysmarowanych masłem - jeśli macie większe naczynia do pieczenia, to paski mogą być dłuższe. Ślimaki smarujemy po wierzchu masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20-25 minut.




   


   





Odkryj autentyczny smak natury


#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej #lubella

Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia bułeczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz