Przekładany chlebek z płatkami kukurydzianymi to kolejna śniadaniowa propozycja z płatkami kukurydzianymi - bo kto powiedział, że płatki można jeść tylko z mlekiem? :) Chlebek jest delikatnie słodkawy z wyczuwalnym kakaowym posmakiem, który zawdzięczamy właśnie płatkom. Świetnie smakuje z masłem lub ulubioną konfiturą.
- ok 560 g mąki pszennej
- 100 g kakaowych płatków kukurydzianych + 60 g do posypania
- 50 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła + 50 g do smarowania ciasta
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 50 ml letniego mleka
Z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru oraz kilku łyżek mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak zalewamy masłem i rozdrabniamy go blenderem na gładką masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z mąką, 100 g płatków kukurydzianych, pozostałym cukrem, masą szpinakową oraz jajkami. Stopniowo dolewając mleko, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięci do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 6-8 mm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy pozostałymi płatkami kukurydzianymi. Następnie ciasto kroimy na 6 jednakowych pasków. Paski układamy jeden na drugim i kroimy na 6 prawie równej wielkości kwadratów. Szerokość kwadratów warto dopasować do szerokości keksówki. Formę keskówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Kwadraty przekładamy do keksówki układając je pionowo. Chlebek po wierzchu smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez około 30 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia chlebka na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz