piątek, 1 marca 2013

Wołowina w sosie sezamowym z rzeżuchą


Wołowina z sosem sezamowym chodziła za mną już od jakiegoś czasu.
A że akurat wysiana kilka dni temu rzeżucha ładnie wyrosła, dorzuciłam ją do 
tego dania. Połączenie smaków może zaskakujące, ale bardzo bardzo dobre :)




  • około 500 g wołowiny 
  • 3 łyżki oleju sezamowego 
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • rzeżucha


Mięso kroimy na 4-5 plastrów. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, pieprzem i papryką. Dodajemy olej sezamowy, ocet balsamiczny i miód. Całość dokładnie mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso na kilka godzin. Po tym czasie mięso przekładamy na głęboką patelnię razem z marynatą i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, a następnie podlewamy je wodą i dusimy do miękkości. Gdy mięso jej już gotowe, wyciągamy je z patelni, a do pozostałego po duszeniu sosu dodajemy zmielony w blenderze sezam i mieszamy. Przed podaniem mięso polewamy sosem sezamowym i posypujemy rzeżuchą. 




4 komentarze: