środa, 17 grudnia 2014

Makowiec


Makowiec to obowiązkowy wypiek bożonarodzeniowy w wielu domach - u nas jest w postaci rolady drożdżowej. Chociaż na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się skomplikowany, to nic bardziej mylnego: makowiec robi się bardzo prosto i każdy z Was poradzi sobie z jego upieczeniem. U Was makowiec też jest na każde Boże Narodzenie? :)





Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka

Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii 
  • 4-5 łyżek rodzynek
  • 4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:
  • lukier
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Mak moczymy w wodzie przez całą noc, odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Odsączony mak trzykrotnie mielimy, dodajemy do niego masło, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz ziarenka z laski wanilii – całość smażymy przez kilka minut. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej jajka oraz cukier i dokładnie mieszamy. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru oraz mąki i odrobiną ciepłego mleka – tak powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z cukrem, jajkami, wyrośniętym rozczynem i resztą mleka. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie rozwałkowujemy je grubość około 5 mm, nakładamy masę makową i zwijamy roladę. Końce rolady podwijamy pod spód. Roladę przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i luźno zawijamy, pozostawiając 1cm wolnego miejsca między ciastem a papierem. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C. piekarniku przez około 35-40 minut. Makowiec polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


5 komentarzy:

  1. Perfekcyjny! :)
    U mnie też makowiec, ale w wersji białej, tzn. z białym makiem, ponieważ bardziej przypadł domownikom do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. CZY MOŻE BYĆ MAK JUŻ GOTOWY Z PUSZKI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak! Można użyć gotowej masy makowej z puszki ;)

      Usuń
  3. co mam zrobic,zeby makowce niepekaly mi na boku....co roku 3 z 4 sa pekniete:( choc w smaku super sa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... szczerze mówiąc to nie wiem, bo mi jeszcze nie pękł nigdy. Może zbyt szybko rosną i dlatego pękają?

      Usuń