piątek, 29 lipca 2016

Muffiny z malinami i czekoladą


Dzisiaj zapraszam Was na muffiny z malinami i czekoladą. 
Wilgotne, pełne owoców, z kawałkami gorzkiej czekolady. 
Połączenie malin i czekolady to klasyka, ale jakże smaczna! 





Muffiny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany - użyłam 30% tł. ale może być również 18% lub 12%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 2 szklanki malin

Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
  • maliny
  • świeża melisa lub mięta




W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę, a w drugiej misce składniki mokre: jajka, śmietanę oraz olej. Łączymy zawartość obydwu misek. Dodajemy maliny oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Papilotki na muffinki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.  Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Tak powstałą masę wyciskamy na muffiny za pomocą worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy lub inną. Muffiny dekorujemy malinami oraz listkami melisy lub mięty.  


   

Przepis - z drobnymi modyfikacjami - pochodzi z tej strony


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz