Dzisiaj zapraszam Was na muffiny z malinami i czekoladą.
Wilgotne, pełne owoców, z kawałkami gorzkiej czekolady.
Połączenie malin i czekolady to klasyka, ale jakże smaczna!
Muffiny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 300 ml śmietany - użyłam 30% tł. ale może być również 18% lub 12%
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 szklanki malin
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- maliny
- świeża melisa lub mięta
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę, a w drugiej misce składniki mokre: jajka, śmietanę oraz olej. Łączymy zawartość obydwu misek. Dodajemy maliny oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Papilotki na muffinki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Tak powstałą masę wyciskamy na muffiny za pomocą worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy lub inną. Muffiny dekorujemy malinami oraz listkami melisy lub mięty.
Przepis - z drobnymi modyfikacjami - pochodzi z tej strony.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz