Koreczki z tortilli świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Ich niewątpliwą zaletą - oprócz smaku oczywiście - jest szybkość przygotowania: kilka minut i gotowe! Ale uwaga! Błyskawicznie znikają! :)
czwartek, 29 grudnia 2016
Szaszłyki z oliwkami w cieście francuskim
Sylwester tuż tuż, więc jeśli szukacie pomysłu na imprezowe przekąski, to podrzucam Wam przepis na szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Tak naprawdę dodatki można dowolnie komponować, dzięki czemu możemy stworzyć mnóstwo smakowitych wariacji tych szaszłyków.
wtorek, 27 grudnia 2016
Ciasto z choinką
Pamiętacie ciasto z sercem, które upiekłam 2 lata temu z okazji Walentynek? Od tego czasu chodziła mi po głowie świąteczna wersja tego ciasta z choinką, ale rok temu jakoś zabrakło czasu żeby je upiec. W tym roku w końcu się udało i przyznajcie, że wygląda naprawdę fajnie. Zwyczajne ucierane ciasto też może być niezwykłe.
środa, 21 grudnia 2016
Ciasteczka renifery
Szybkie ciasteczka bożonarodzeniowe na ostatnią chwilę?
Idealne będą urocze renifery - dekorowanie trwa dosłownie kilka minut, a radość obdarowanych bezcenna. Potwierdzone przez moje przedszkolaki, dla których upiekłam te kruche ciasteczka :)
niedziela, 18 grudnia 2016
Różana Inka na śmietance
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że w mroźne zimowe popołudnie nie ma nic lepszego niż kubek gorącej kawy Inki pełnej różanej słodyczy, która aromatem i smakiem przywodzi na myśl słoneczne letnie dni. Gdy zimno, gdy brak humoru - różana Inka zdecydowanie pomoże!
Zakwas na barszcz czerwony
U nas w domu barszcz wigilijny obowiązkowo przygotowywany jest na zakwasie buraczanym. Taki barszcz ma wyjątkowy smak i nie zamieniłabym go na żaden inny. Zakwas na barszcz nastawiamy około około tydzień przed Wigilią.
środa, 7 grudnia 2016
Kluseczki z buraków
Czy u Was czas też tak gna jak szalony? I z każdym dniem przyspiesza co raz bardziej i bardziej? Przecież dopiero co rozpoczął się listopad, a tu już grudzień i Święta za pasem! Kolejka przepisów do opublikowania na blogu z każdym dniem robi się dłuższa, posty z Lizbony również czekają na zredagowanie - tylko doba jak na złość na tylko 24 godziny. Zanim więc Lizbona i kulinarne portugalskie wspomnienia, to mam dla Was przepis na pyszne kluseczki z buraków, które świetnie sprawdzą jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek. Na pewno świetnie skomponują się z pieczonymi mięsami podczas świątecznego obiadu.