Tarta z porami i pieczarkami

Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie wpis na blogu Degusto. Miałam w domu pory i pieczarki i zastanawiałam się co z nimi zrobić... I akurat na Degusto pojawił się przepis na francuską tartę z porami :) Dorzuciłam jeszcze salami i zakochałam się w smaku tej tarty :)




  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 pory (tylko białe końcówki)
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • salami
  • starty ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia


Cebulę kroimy w kostkę, pora i pieczarki w plasterki, a następnie wszystko razem podsmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W miseczce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, ziołami i startym żółtym serem. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jego brzegi zawijamy tak aby powstało obramowanie. Na ciasto wykładamy podsmażone warzywa, na nich układamy plasterki salami i wszystko zalewamy jajkami wymieszanymi z serem i jogurtem. Tartę pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez 15-20 minut.  Tarta idealnie nadaje się na obiad lub kolację. I jest pyszna! :):):)





7 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście tarta baaardzo smaczna. Ja dodałam jeszcze gałkę muszkatułową do sosu. Uwielbiam smak ziół- świeżą bazylia to jest! Przepis godny polecenia. Palce lizać!

      Usuń
  2. a został choc jeden mały, maluteńki kawałeczek dla zapracowanej duszyczki, która nawet nei ma czasu na takie wpsaniałości?!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tarta zniknęła w mgnieniu oka, ale zawsze można zrobić kolejną :):):)

      Usuń
    2. W takim razie będę wyczekiwać kolejenego terminu i zrobię Wam wjazd na chatę:):):)

      Usuń
  3. Kurcze, narobiłaś mi smaka :-)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności są na tym talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum