Curry madarskie


Robiłam je już kilka razy i za każdym razem wychodzi pyszne.
Ale uwaga: to danie dla wielbicieli bardzo pikantnych potraw :)
Wywodzi się z Madrasu w południowych Indiach i oprócz tego, że jest 
pikantne, to jeszcze bardzo aromatyczne. Wołowinę można zastąpić 
jagnięciną, ale jak na razie jeszcze nie przetestowałam tej wersji.  




  • 900 g wołowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 goździki
  • 4 strączki kardamonu
  • 2 zielone papryczki chili drobno posiekane
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 2,5-3 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml wywaru z wołowiny
  • listki kolendry do przybrania

Mięso kroimy w kostkę o boku około 2,5 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy cebulę, goździki i strączki kardamonu. Ciągle mieszając, smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy świeże i suszone papryczki chili, imbir oraz czosnek i dalej smażymy przez kilka minut. Dodajemy pastę curry, całość dokładnie mieszamy i dalej smażymy przez około 2 minuty. Następnie wkładamy pokrojone mięso i smażymy aż będzie lekko zarumienione. Na końcu dodajemy mieloną kolendrę, kmin, sól i wywar wołowy. Całość dusimy na bardzo małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Curry madarskie podajemy z ryżem, udekorowane listkami kolendry. 




Przepis pochodzi z Kuchni świata z części poświęconej Indiom. 



4 komentarze:

  1. To jedno z moich ulubionych curry (a za curry i kuchnia indyjska w ogole przepadam) - nie ma to jak danie, ktore daje kopa w podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostre!! to coś dla mnie, niestety nie dla dzieci ;/ ale kiedyś na pewno spróbuję :D pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne zdjęcie... A curry uwielbiam zawsze i wszędzie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jagniecina jest mega pyszne, natomiast nigdy nie jadlam z wolowina i generalnie nie spotkalam sie w Anglii zeby robili z wolowina. Pewnie w Polsce taki zamiennik bo jagniecina raczej trudno dostepna.

    P.S. Fotka wyglada barfzo zachecajaco :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum