O tym, że wczoraj - czyli 12 kwietnia - był Dzień Czekolady, całkowicie bym zapomniała, gdyby nie Ada, która zaproponowała wspólne pieczenie ciasteczek i wyszperała przepis Sigrid Verbert na ciasteczka z gorzką czekoladą. Ciasteczka są bardzo słodkie i bardzo czekoladowe, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady!
- 370 g gorzkiej czekolady
- 160 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady do dekoracji
220 g czekolady razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, białą masę - dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną z masłem czekoladę i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy posiekaną resztę czekolady (150 g) i całość dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy "kupki" ciasta - podczas pieczenia rozpłyną się i utworzą kółka. Po wierzchu posypujemy je czekoladowymi groszkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. przez około 15-20 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz