Mocno czekoladowe ciasteczka


O tym, że wczoraj - czyli 12 kwietnia - był Dzień Czekolady, całkowicie bym zapomniała, gdyby nie Ada, która zaproponowała wspólne pieczenie ciasteczek i wyszperała przepis Sigrid Verbert na ciasteczka z gorzką czekoladą. Ciasteczka są bardzo słodkie i bardzo czekoladowe, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady!




  • 370 g gorzkiej czekolady 
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 110 g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady do dekoracji

220 g czekolady razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, białą masę - dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną z masłem czekoladę i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy posiekaną resztę czekolady (150 g) i całość dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy "kupki" ciasta - podczas pieczenia rozpłyną się i utworzą kółka. Po wierzchu posypujemy je czekoladowymi groszkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. przez około 15-20 minut. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum