Kluski z makiem


Ostatnio był makowiec, więc dzisiaj zapraszam Was na kluski z makiem. To kolejna
 z potraw, które pojawiają się na naszym wigilijnym stole. To słodkie co nieco, które pojawia
 się tylko raz do roku, a więc nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.





  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki maku
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek rodzynek 
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki suszonej żurawiny


Z mąki, jajek, soli i odrobiny wody zagniatamy dość twarde ciasto, cienko je wałkujemy i odstawiamy do przeschnięcia. Następnie kroimy je na łazanki i gotujemy w osolonej wodzie. Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, dokładnie odsączmy i mielimy trzy razy. Na patelnię wylewamy miód, dodajemy mak oraz bakalie i całość smażymy przez kilka minut. Ugotowany makaron mieszamy z masą makową. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



2 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum