Lody z M&M


Dzień Dziecka już jutro, więc dzisiaj kolejny pomysł na coś słodkiego dla 
dzieciaków. Ostatnio pogoda w końcu się poprawiła, więc lody z kolorowymi 
M&M na pewno ucieszą wszystkie dzieciaki: i te małe i te już całkiem duże!





  • 300 ml śmietany 36% tł.
  • 100 ml mleka 1,5% tł.
  • 2 żółtka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 150 g czekoladowych M&M®


Śmietanę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Żółtka ubijamy i powoli wlewamy do ciepłej masy, ciągle ubijając ją podczas wlewania ubitych żółtek. Ponownie stawiamy garnek na małym gazie i całość gotujemy - ciągle mieszając - aż masa zgęstnieje. Gotową masę ściągamy z ognia, schładzamy i do zimnej dodajemy sok z cytryny oraz czekoladowe M&M. Masę wkładamy do zamrażarki. Co jakieś 30 minut przez co najmniej 2 godziny zaglądamy do zamrażarki i energicznie mieszamy masę. Im dokładniej będziemy ubijać, tym ładniejszą konsystencję będą miały lody. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia lodów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum