Szaszłyki z łososia w pomidorowej marynacie


W końcu weekend! To idealna okazja, żeby zrobić grilla i miło spędzić czas z przyjaciółmi. Zwłaszcza, że pogoda jest idealna: ani za gorąco ani za zimno - po prostu przyjemnie. Jeśli dzisiaj wieczorem lub jutro rano zamarynujecie łososia, to będzie w sam raz na sobotniego grilla. 





  • 500-600 g filetu z łososia
  • żółte pomidorki koktajlowe
  • pomidorki daktylowe
  • 3 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
  • 4-6 łyżek oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 pęczek kolendry drobno posiekany
  • pieprz
  • sól


Łososia kromy na kawałki o boku około 3 cm, a pomidorki myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, zalewamy nią kawałki łososia i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie kawałki łososia oraz pomidorki koktajlowe nadziewamy na patyki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy po kilka minut z każdej strony. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia szaszłyków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum