Twaróg domowy z zsiadłego mleka


Pamiętam Babcię dojącą krowę i smak jeszcze ciepłego mleka prosto od krowy. Mleka, które było używane nie tylko do picia. Ze śmietanki zebranej z mleka Babcia robiła masło, a z zsiadłego mleka ser, który odsączał się w specjalnej prasce. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak zrobić taki domowy smaczny twaróg - to naprawdę nic trudnego i nawet nie trzeba mieć świeżego mleka prosto od krowy, wystarczy takie sklepowe. Sami zobaczycie, że taki domowy ser smakuje dużo lepiej niż ten kupiony w sklepie. 




  • 2 i 1/2 litra zsiadłego mleka


Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, tak aby mocno się ogrzało, ale nie zagotowało. Gdy w mleku zaczną się pojawiać spore grudki sera i zacznie się wytrącać serwatka, to znak aby ściągnąć mleko z palnika i odstawić do wystudzenia. Wystudzone mleko odsączamy na sitku wyłożonym gazą. Pamiętajcie aby nie wylewać serwatki, bo można jej użyć np. do upieczenia pysznego chleba. Odsączony ser zawijamy w gazę, układamy np. pomiędzy dwoma deskami kuchennymi, obciążamy czymś ciężkim i zostawiamy na całą noc - trzeba tylko uważać by za bardzo nie odsączyć sera, bo będzie zbyt suchy. Gotowy ser odwijamy z gazy i schładzamy w lodówce. Przechowujemy go przez około 2-3 dni. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sera na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum