Pieczone pierogi dyniowe z dynią i kozim serem


Pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie... Padający co chwila deszcz, silny wiatr i zimno sprawiają, że najchętniej nie wychodzilibyśmy z domu. Jednak wyjść trzeba, chociażby do pracy. Ale jakoś od razu przyjemniej się wychodzi, wiedząc że po powrocie czekają na nas pieczone pierogi dyniowe z kozim serem - idealne na późny obiad lub rozgrzewającą kolację. 





Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pierogów po wierzchu
  • 1/2 szklanki puree z dyni 
  • około 1/2 szklanki letniej wody

Nadzienie
  • 150 g twardego koziego sera
  • 200 g dyni 
  • kilka gałązek kolendry
  • pieprz
  • sól

Przygotowujemy nadzienie: kozi ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a dynię na tarce o grubych oczkach - całość łączymy ze sobą, dodajemy posiekaną kolendrę oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie z mąki, jajka i dyniowego puree wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. W zależności od tego jak wodniste mamy purre z dyni, ciasto wchłonie mniej lub więcej wody. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego szklanką koła. Na środek każdego koła nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierogów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum