Ciastka marchwiowe z jabłkami


Ni to zimna, ni to wiosna... Zimno, szaro i deszczowo. 
Aż nie chcę się wychodzić z domu. W takie dni najlepiej zakopać 
się pod kocem z dobrą książką, gorącą herbatą i chrupiącymi 
ciasteczkami - marchwiowe z jabłkami będą idealne :)





Ciasto
  • 1/2 kg surowej marchwi
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18% tł.
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Dodatkowo
  • 4-5 jabłek
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • cukier puder do posypania po wierzchu 

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do tak przygotowanej marchwi dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-6 mm i tniemy na kwadraty o boku około 5 cm. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i mieszamy je z pozostałym cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę tak przygotowanych jabłek i sklejamy dwa przeciwległe rogi kwadratu. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 15-20 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się nieznacznie różnić.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciastek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



3 komentarze:

  1. Hm... Znam takie ciasteczka, ale jak dotąd jadałem je tylko z marmoladą. O wersji z jabłkami pierwszy raz słyszę, lecz z całą pewnością chętnie ich spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich ciasteczek, nie jadłam.
    Kusisz i chyba trzeba będzie, takie upiec.
    Dziękuję, za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum