Labraks pieczony z warzywami


Labraks, czyli okoń morski pieczony z warzywami, to kolejna propozycja szybkiego obiadu. Wystarczy świeża ryba i ulubione warzywa (lub te, które aktualnie mamy w domu) - wszystko razem wkładamy do piekarnika i po niespełna 30 minutach możemy cieszyć się gotowym posiłkiem. Lubicie takie szybkie potrawy? Bo ja bardzo! :)





  • 2 świeże labraksy - wypatroszone i pozbawione łusek 
  • 5-6 ziemniaków 
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula 
  • garść czarnych oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • tymianek
  • pieprz
  • sól 

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i lekko podgotowujemy tak aby były półmiękkie. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w plasterki, oliwki kroimy na pół, a szczypiorek drobno siekamy. Ryby nacinamy ukośnie po obydwu stronach, a następnie nacieramy je solą oraz pierzem. Do środka każdej ryby wkładamy łyżeczkę masła, po dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązkę tymianku - tak przygotowane ryby spinamy wykałaczkami lub specjalnymi szpilkami. Brytfannę lub inne naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy podgotowane ziemniaki wymieszane z cebulą, oliwkami oraz papryką. Całość skrapiamy oliwą, oraz oprószamy tymiankiem solą i pieprzem. Na warzywach układamy ryby, które posypujemy skórką otartą z cytryny. Brytfannę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. na około 25-30 minut. Przed podaniem ryby posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum