Tarta z jeżynami i limonkowym kremem


Kruche maślane ciasto, orzeźwiający limonkowy krem i słodkie soczyste jeżyny. 
Taka jest tarta, którą szybko i bez problemu przygotujecie. Będzie idealna na weekend!






Ciasto
  • 165 g masła
  • 330 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 3 żółtka
Ze wszystkich składników zagniatamy szybko gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut na złoty kolor. 


Krem limonkowy
  • 600 ml śmietany 36% tł.
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 4 limonek
  • sok wyciśnięty z 4 limonek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do sztywnej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone. Na końcu dodajemy skórkę oraz sok z limonek i całość dokładnie mieszamy.


Dodatkowo
  • świeże jeżyny
  • listki mięty lub melisy do dekoracji
Na upieczony i wystudzony spód do tarty wykładamy krem limonkowy i dokładnie go rozsmarowujemy. Na kremie układamy jeżyny. Tartę wkładamy do lodówki. Przed podaniem tartę dekorujemy listkami mięty. Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tarty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum