Ciasteczka z buraków i kaszy jaglanej


Wiecie, że sezon na buraki mamy w pełni?! Tak, tak! Bo chociaż buraki są dostępne przez cały rok, to warto pamiętać, że to typowo jesienne warzywo. Często niedoceniane, zazwyczaj kończą w barszczu lub jako dodatek do mięsa. A tymczasem buraki dają szerokie pole do popisu  w kuchni! Dlatego też dzisiaj zapraszam Was do upieczenia pysznych buraczanych ciasteczek z dodatkiem kaszy jaglanej i czekolady.





  • 2-3 średnie buraki
  • 50 g płatków owsianych 
  • 30 g preparowanej kaszy jaglanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao 
  • 65 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu


Buraki gotujemy do miękkości. Wystudzone ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z kaszą jaglaną oraz płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i kakaem. Dodajemy starte buraki, masło, miód oraz jajko – całość dokładnie mieszamy. Czekoladę drobno siekamy i łączymy z powstałym ciastem. Ciasto odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



2 komentarze:

  1. wyglądają pięknie,
    na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis - koniecznie muszę wypróbować. Burgery z buraka i kaszy znałam ale ciasteczek nie. I takie pytanie: preparowana kasza jaglana to jaka? I czy łatwo ją znaleźć? :D

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum