Ciasto marchewkowe z czekoladą


Jakiś czas temu na zajęciach z przedszkolakami uczyliśmy się o warzywach. Nie od dzisiaj wiadomo, że świat najlepiej poznawać wielozmysłowo. Dlatego też przedszkolaki oglądały surowe i obrane marchewki, dotykały, wąchały i smakowały. Wspólnie próbowaliśmy surówki z marchewki, robiliśmy razem sok marchewkowy, a na koniec zajęć jedliśmy ciasto marchewkowe - bo marchewka to takie warzywo z którego można zrobić wiele smakołyków.  Chciałam by ciasto dla moich 3-latków było delikatne w smaku. Zrezygnowałam więc z dodatku cynamonu, a w zamian dodałam startą na tarce mleczną czekoladę. Wyszło naprawdę dobre marchewkowe ciasto. Dzieciaki zajadały tak, że aż uszy im się trzęsły!





  • 1 szklanka drobno startej surowej marchwi
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • cukier puder do posypania po wierzchu 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sodą oczyszczoną, wlewamy olej - całość miksujemy na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy stratą marchewkę oraz czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy - użyłam takiej o wymiarach 33x10 cm - wyłożonej papierem do pieczenia do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


   

Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum