Kluseczki z buraków


Czy u Was czas też tak gna jak szalony? I z każdym dniem przyspiesza co raz bardziej i bardziej? Przecież dopiero co rozpoczął się listopad, a tu już grudzień i Święta za pasem! Kolejka przepisów do opublikowania na blogu z każdym dniem robi się dłuższa, posty z Lizbony również czekają na zredagowanie - tylko doba jak na złość na tylko 24 godziny. Zanim więc Lizbona i kulinarne portugalskie wspomnienia, to mam dla Was przepis na pyszne kluseczki z buraków, które świetnie sprawdzą jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek. Na pewno świetnie skomponują się z pieczonymi mięsami podczas świątecznego obiadu.




  • 600 g buraków (waga ze skórką)
  • 250 g serka mascarpone
  • 400-450 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 bazylii
  • 3 łyżeczki czarnuszki 
  • pieprz
  • sól 

Buraki myjemy, kroimy na pół i pieczemy w piekarniku do miękkości. Miękkie buraki obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na puree. Do buraczanego puree dodajemy serek mascarpone, drobno posiekaną kolendrę oraz bazylię, 1 łyżeczkę soli, czarnuszkę i jajko. Następnie stopniowo dosypując mąkę, wyrabiamy gładkie ciasto – może się zdarzyć, że ciasto wchłonie mniej lub więcej mąki niż jest podane w przepisie. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałki, które następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Gotowe kluseczki wrzucamy do lekko posolonego wrzątku i gotujmy przez około 2-3 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Kluseczki podajemy prosto z wody lub podsmażamy je na  maśle na złoty kolor. Po wierzchu możemy posypać je czarnuszką. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia kluseczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum