Czy u Was czas też tak gna jak szalony? I z każdym dniem przyspiesza co raz bardziej i bardziej? Przecież dopiero co rozpoczął się listopad, a tu już grudzień i Święta za pasem! Kolejka przepisów do opublikowania na blogu z każdym dniem robi się dłuższa, posty z Lizbony również czekają na zredagowanie - tylko doba jak na złość na tylko 24 godziny. Zanim więc Lizbona i kulinarne portugalskie wspomnienia, to mam dla Was przepis na pyszne kluseczki z buraków, które świetnie sprawdzą jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek. Na pewno świetnie skomponują się z pieczonymi mięsami podczas świątecznego obiadu.
- 600 g buraków (waga ze skórką)
- 250 g serka mascarpone
- 400-450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 pęczek kolendry
- 1 bazylii
- 3 łyżeczki czarnuszki
- pieprz
- sól
Buraki myjemy, kroimy na pół i pieczemy w piekarniku do miękkości. Miękkie buraki obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na puree. Do buraczanego puree dodajemy serek mascarpone, drobno posiekaną kolendrę oraz bazylię, 1 łyżeczkę soli, czarnuszkę i jajko. Następnie stopniowo dosypując mąkę, wyrabiamy gładkie ciasto – może się zdarzyć, że ciasto wchłonie mniej lub więcej mąki niż jest podane w przepisie. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałki, które następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Gotowe kluseczki wrzucamy do lekko posolonego wrzątku i gotujmy przez około 2-3 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Kluseczki podajemy prosto z wody lub podsmażamy je na maśle na złoty kolor. Po wierzchu możemy posypać je czarnuszką.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia kluseczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz