Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że w mroźne zimowe popołudnie nie ma nic lepszego niż kubek gorącej kawy Inki pełnej różanej słodyczy, która aromatem i smakiem przywodzi na myśl słoneczne letnie dni. Gdy zimno, gdy brak humoru - różana Inka zdecydowanie pomoże!
- 2 czubate łyżki kawy Inki Wapń i Witaminy
- 2 czubate łyżeczki konfitury z płatków róży - przepis TUTAJ
- 100 ml nalewki z płatków róży - przepis TUTAJ
- 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- garść suszonych pączków róży
Śmietanę oraz 150 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy garnek z ognia i dodajemy 2 czubate łyżki kawy Inki Wapń i Witaminy oraz cukier i całość mieszamy do czasu aż kawa i cukier dokładnie się rozpuszczą. Do kawy dolewamy nalewkę z płatków róży. Przygotowujemy 2 filiżanki - do każdej filiżanki na dno nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury, a następnie wlewamy do nich przygotowaną kawę. Pozostałe 100 ml mleka spieniamy i wykładamy na wierzch kawy. Na wierzchu każdej z kaw układamy kilka suszonych pączków róży. Pączki róży są oczywiście jadalne :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz