Tarta na cieście francuskim to chyba jedno z najszybszych
dań obiadowych. Moja jest z owocami morza,
ale możecie użyć dowolnych składników.
- 450 g mieszanki owoców morza (kalmary, krewetki, omułki)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 100 g startego parmezanu
- 390 g jogurtu naturalnego
- pomidorki koktajlowe
- 5-6 ząbków czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Okrągłą formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Na cieście rozkładamy papier do pieczenia, na papier wysypujemy fasolę lub coś innego do obciążenia ciasta i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 10 minut. Po tym czasie z ciasta ściągamy fasolę oraz papier do pieczenia i ciasto pieczemy jeszcze przez 5 minut. Owoce morza wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 3 minuty. Ugotowane i odsączone owoce morza wykładamy na podpieczone ciasto. Jogurt naturalny mieszamy z jajkami, starym parmezanem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę - całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany farsz wylewamy na podpieczony spód z owocami morza. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez około 20 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia tarty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz