Lato dobiega końca - wskazuje na to nie tylko kalendarz, ale i pogoda. Poranki są coraz chłodniejsze, a temperatura zdecydowanie spadła. Liczę jednak, że jesień będzie piękna i ciepła - taka prawdziwa polska złota. A tymczasem by przywołać jeszcze na kilka chwil lato, na obiad przygotowałam makaron z grillowanymi morelami i serem halloumi - obiad do zrobienia w kilka chwil, przywodzący na myśl słoneczne dni i popołudnia spędzone na grillowaniu.
- 100 g makaronu Lubella Świdry
- ser halloumi
- kilka dojrzałych moreli
- 2-3 garści roszponki
- 2 garści niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Ser kroimy na mniejsze kawałki, a morele przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Ser i morele grillujemy na patelni grillowej lub grillu. Z octu balsamicznego, miodu, oliwy i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy sos, który doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z roszponką oraz z grillowanym serem i morelami. Całość posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi i polewamy sosem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz