Jogurtowy deser z mango i fiołkami



Dalej w fiołkowym klimacie. Jogurtowy deser 
z nasionami chia, musem z mango i fiołkami.
Uwielbiam! Spróbujcie, a też pokochacie!



  • jogurt grecki
  • nasiona chia
  • mus z mango 
  • fiołki wonne

Specjalnie nie podaję proporcji poszczególnych składników, gdyż naprawdę nie jest to istotne. Czy będzie więcej jogurtu czy mniej - deser i tak będzie świetny! Generalnie jeśli nasiona chia mają być bardzo widoczne, to na około 200 ml jogurtu trzeba dać 2 łyżki nasion - wtedy efekt będzie taki jak TUTAJ. Jeśli dacie mniej nasion - tak jak ja w przypadku tego deseru - będą mało widoczne ale wyczuwalne podczas jedzenia. Jogurt mieszamy z nasionami i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby nasiona napęczniały. Kolejnego dnia jogurt przekładamy do małych słoiczków lub innych naczyń w których będziemy podawali deser. Na jogurt wykładamy mus z mango. Jeśli chodzi o mus, to możecie go zrobić samodzielnie ze świeżych owoców lub kupić gotowy. Ja ostatnio odkryłam świetną pulpę z mango odmiany alphonso, która w składzie ma jedynie mango i kwasek cytrynowy. Jest to idealne rozwiązanie, gdy musimy przygotować większą ilość deserów, np. na imprezę. Całość dekorujemy fiołkami. I gotowe! Kilka minut pracy, a efekt świetny i w smaku i wizualnie. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia deseru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum