Żabie udka po francusku


Lubicie poznawać nowe smaki? Bo ja bardzo! Więc gdy tylko w jednym z marketów pojawiły się żabie udka, od razu je kupiłam. Postanowiłam przyrządzić je klasycznie, tak jak zazwyczaj podawane są we Francji. Był to nasz pierwszy raz z żabimi udkami i powiem Wam, że bardzo nam smakowały!



  • 400 g żabich udek - około 20-24 sztuki
  • 120 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól

Zamrożone żabie udka zalewamy mlekiem i pozostawiamy do rozmrożenia. Po rozmrożeniu moczymy je w mleku jeszcze przez około 1-2 godziny. Po tym czasie żabie udka odsączamy z mleka, oprószamy je solą, pieprzem oraz mąką. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i obsmażamy żabie udka z każdej strony przez około 2-3 minuty. Obsmażone żabie udka przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pozostałe masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do niego ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki - niewielką część natki pozostawiamy do posypania żabich udek przed podaniem. Czosnek z natką dusimy w maśle przez kilka minut, następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i całość dusimy jeszcze przez około 1-2 minuty. Tak przygotowanym sosem zalewamy żabie udka ułożone w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Żabie udka posypujemy natką pietruszki i podajemy gorące,  ze świeżą bagietką. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum