Pamiętacie przepis na domowy twaróg z zsiadłego mleka? Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na babciny domowy ser - tym razem ze świeżego krowiego mleka i śmietany, z dodatkiem kwiatów szczypiorku. Jak smakują kwiaty szczypiorku? Tak jak szczypiorek, a przy tym bardzo ładnie wyglądają. Świeże mleko możecie kupić na placu targowym lub od zaprzyjaźnionego gospodarza.
- 1,5 l świeżego mleka krowiego
- 375 ml śmietany 12% tł.
- ok. 20 kwiatów szczypiorku
Mleko przelewamy do garnka, mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, tak aby mocno się ogrzało, ale nie zagotowało. Gdy w mleku zaczną się pojawiać spore grudki sera i zacznie się wytrącać serwatka, to znak aby ściągnąć mleko z palnika i odstawić do wystudzenia. Z kwiatów szczypiorku odrywamy płatki i dodajemy je do wystudzonego mleka - całość mieszamy. Wystudzone mleko odsączamy na sitku wyłożonym gazą przez kilka godzin - z wierzchu ser można lekko czymś docisnąć, ale pamiętajcie by nie odsączać go za bardzo, bo będzie zbyt suchy. I koniecznie nie wylewajcie serwatki, bo można jej użyć np. do upieczenia pysznego chleba. Gotowy ser odwijamy z gazy i schładzamy w lodówce. Przechowujemy go przez około 2-3 dni.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia twarogu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Jeszcze nigdy nie jedliśmy kwiatów szczypiorku, chyba czas aby te zaległości nadrobić
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Polecam również omlet i jajecznicę z kwiatami szczypiorku: http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/search/?q=kwiaty+szczypiorku
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńHmmm. Ciekawy))
OdpowiedzUsuńNiektórzy kwiatów szczypiorku się boją, bo może czasem niejadalne... Nie wiedzą, co tracą. ;)
OdpowiedzUsuń