Grzanki ze szparagami i przepiórczymi jajkami


Kolejna szparagowa propozycja - tym razem śniadaniowa. Chrupiące grzanki z zielonymi szparagami i przepiórczymi jajkami w przepiórkach. Proste w wykonaniu, a jakie efektowne! I smaczne!




  • bagietka lub inne pieczywo
  • kilka zielonych szparagów
  • jajka przepiórcze
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • 1 łyżka octu
  • pieprz
  • sól

Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy w piekarniku tak aby były chrupiące - zamiast w piekarniku, można to zrobić również na patelni. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Pozostałe pędy szparagów kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy przez kilka minut na maśle, a następnie zalewamy je niewielką ilością wody i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotowujemy jajka w koszulkach - każde jajko należy ugotować oddzielnie! Jajko przepiórcze wbijamy delikatnie do szklanki, filiżanki czy innego naczynia. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wlewamy ocet. W garnku za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wirek. Do wirka wlewamy jajko. Skręcamy gaz, tak aby woda zbyt bardzo nie wrzała i gotujemy jajko przez około 1 minutę. Jeśli zamiast jajek przepiórczych, użyjecie kurzych, to wtedy należy je gotować przez około 3-4 minuty. Po tym czasie jako wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej, wykładamy na talerz. Na grzankach układamy szparagi, na szparagach jajko w koszulce - najlepiej tak wszystko zsynchronizować, żeby zarówno grzanki, jak i szparagi oraz jajka były ciepłe. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia grzanek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum