sobota, 31 stycznia 2015

Waniliowy ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami


Weekend to czas gdy budzimy się spokojnie i bez pośpiechu. Lubię takie poranki gdy można posnuć się po mieszkaniu w piżamie, a na śniadanie zjeść coś innego niż w pośpiechu gryziona kanapka. Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to na pewno spodoba Wam się pomysł na ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami - zwłaszcza, że nie ma w nim dodatku cukru, a słodyczy nadają mu własnie rodzynki! A co najlepsze, śniadanie to za każdym razem może mieć inny smak: rodzynki możemy zamienić na ulubione świeże lub suszone owoce, a wanilię można zastąpić cynamonem lub kakao. Możliwości jest naprawdę wiele!



piątek, 30 stycznia 2015

Grzanki z krewetkami i jarmużem


Jarmuż to roślina z rodziny kapustowatych o karbowanych liściach. Po latach zapomnienia ostatnio wrócił do łask. I bardzo dobrze! Bo jest bogaty w witaminę C - tylko 100 g jarmużu pokrywa niemal 200% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik! A ponadto zawiera dość duże ilości kwasu foliowego oraz witaminy K. Jarmuż jest dostępny od sierpnia do marca, więc teraz jest go pod dostatkiem w sklepach. Świetnie sprawdzi się zarówno w sałatce czy w daniach jednogarnkowych, a nawet jako składnik koktajli. Ja z jarmużem przygotowałam grzanki z krewetkami. Zapieczony jarmuż staje się chrupiący i bardzo przyjemnie komponuje się z krewetkami. 



niedziela, 25 stycznia 2015

Pstrąg Ojcowski


Okolice Krakowa obfitują w wiele miejsc idealnych na krótkie kilkugodzinne wycieczki. Więc gdy mamy trochę wolnego czasu i gdy pogoda dopisuje, wybieramy się do podkrakowskich dolinek. Tydzień temu pogoda była wprost idealna, więc postanowiliśmy wyskoczyć na kilka godzin poza miasto. Patrząc na zdjęcia, które wtedy zrobiliśmy, można by pomyśleć, że to październik, a nie połowa stycznia! Tym razem postanowiliśmy wybrać się do Ojcowa i do Doliny Sąspowskiej. A skoro Ojców, to na obiad zaplanowaliśmy pstrąga ojcowskiego, którego hodowla znajduje się w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego. 


    

środa, 21 stycznia 2015

Batony musli z jabłkiem


To ostatnio mój ulubiony przepis! Pyszne i sycące batony musli, 
a przy tym zdrowe, bo bez cukru i bez mąki! Z ulubionymi 
dodatkami będą idealne na drugie śniadanie :) 



sobota, 17 stycznia 2015

Madera na talerzu - Mercado dos Lavradores - część 2.


Gdy planujemy pobyt za granicą, to jedną z pierwszych rzeczy które robię, jest wyszukanie ciekawych targowisk. Bardzo lubię przechadzać się pomiędzy straganami zastawionymi miejscowymi towarami, oglądać, robić zdjęcia, no i oczywiście też kosztować miejscowych specjałów... W większości miejscowości na Maderze napotkamy pojedyncze stoiska czy też przydrożnych handlarzy sprzedających swój towar na ulicy. Wyjątkiem jest stolica wyspy - czyli Funchal - gdzie znajduje się ogromny targ o nazwie Mercado dos Lavradores. 




czwartek, 15 stycznia 2015

Małże św. Jakuba z karmelizowaną dynią i rukolą


Pamiętacie jak w konkursie zorganizowanym przez Beatę z Kuchni w zieleni oraz dostawcę świeżych ryb i owoców morza - Tesoro del Mar wygrałam ostrygi? Przy okazji ich dostawy zamówiłam jeszcze małże św. Jakuba. Przygotowałam je w najprostszy z możliwych sposobów, czyli smażone na patelni - i muszę Wam powiedzieć, że to były najlepsze owoce morza jakie jedliśmy do tej pory! Podałam je z karmelizowaną dynią i rukolą. 



Zielony koktajl


Ostatnio drugie śniadanie u nas to wariacja na temat koktajlu. Codziennie jest inny, więc nie jest nudno, a ponad to taki koktajl to bomba witaminowa! Warto więc połączyć przyjemne z pożytecznym i zwyczajne kanapki zamienić na koktajl. Koktajl z bananem i szpinakiem to klasyka - ja dodałam do niego jeszcze gruszkę, migdały i melisę. Wyszedł naprawdę pyszny miks! 



wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa rybna z owocami morza


Zupy nie pojawiają się u nas zbyt często. Nie dlatego, że ich nie lubimy - bo lubimy i to bardzo! Na co dzień jednak górę biorą względy praktyczne: do pracy po prostu łatwiej zabrać w pojemniku drugie danie niż zupę. Czasem jednak - zazwyczaj w weekendy - zdarza mi się ugotować jakąś zupę. Do jednych z naszych ulubionych ostatnio należy gęsta zupa rybna z małżami i krewetkami. Jest naprawdę pyszna, a przy tym bardzo sycąca - idealna na chłodne dni!


sobota, 10 stycznia 2015

Madera na talerzu - Marakuje - część 1.


Ponad 5 miesięcy temu wróciliśmy z Madery, a mnie dopiero teraz, - podczas kilku wolnych dni po Nowym Roku - udało się przebrać wszystkie zdjęcia z urlopu spędzonego na tej wyspie wiecznej wiosny. A to oznacza jedno: mogę Wam w końcu coś opowiedzieć o naszym urlopie od strony lokalnej kuchni. Zastanawiałam się od czego zacząć i ostatecznie zdecydowałam się na marakuje. Ten niepozorny owoc, który czasem można kupić w Polsce, na Maderze występuje aż w 28 gatunkach! Tzn. tak można przeczytać w przewodnikach i innych pisanych źródłach o Maderze. Nam podczas tygodniowego pobytu na wyspie udało się spróbować tylko 6 rodzajów - może to nie był akurat sezon na pozostałe gatunki? A może niezbyt dociekliwie ich szukaliśmy? Nie wiem... ale te 6, które spróbowaliśmy zachwyciło nas i to bardzo! Począwszy od smaku, a na kształcie i kolorze skończywszy. 


piątek, 9 stycznia 2015

Tęczowy tort


Początek roku obfituje u nas w urodziny. Najpierw były urodziny Babci Helenki, a dwa dni później urodziny Lidzi - mamy Krzyśka. Dla Lidzi postanowiłam zrobić tort z kakaowym biszkoptem, mascarpone i brzoskwiniami. Ozdobiłam go kolorowymi płatkami z kremu maślanego - tak udekorowany tort widziałam kiedyś u Bernadety i bardzo mi się spodobał - zdecydowałam się jednak na bardziej intensywne kolory. Wbrew pozorom bardzo łatwo jest ozdobić tak tort, ale zajmuje to trochę czasu.



środa, 7 stycznia 2015

Tort serce


2 stycznia mieliśmy bardzo miłą okazję do rodzinnego świętowania, a były to 85. urodziny mojej kochanej Babci Helenki. Tak piękne i okrągłe urodziny trzeba było należycie uczcić! Postanowiłam więc upiec dla Babci tort w kształcie serca. Bez problemu da się to zrobić przy użyciu tradycyjnej okrągłej tortownicy, więc jeśli tylko macie okazję, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Babcia tortem była zachwycona - jej radość i wzruszenie: BEZCENNE! 



sobota, 3 stycznia 2015

Orzeszki


Ciasteczka w kształcie orzeszków z pysznym kremem orzechowym pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Jakieś dwa lata temu dostałam od Cioci Basi patelnię do pieczenia orzeszków i przez ten czas leżała nieużywana, bo jakoś nie było ani czasu ani okazji do jej wykorzystania. O orzeszkach przed Bożym Narodzeniem przypomniała mi koleżanka z pracy. Miałam upiec je na Święta, ale w natłoku przedświątecznych przygotowań znowu brakło mi czasu. Ale z pieczeniem orzeszków zdążyłam jeszcze przed końcem roku i tymi pysznymi ciasteczkami z orzechowym nadzieniem zajadaliśmy się razem z przyjaciółmi w sylwestrowy wieczór.