poniedziałek, 30 listopada 2015

Tort z kremem malaga


28 listopada to dzień w którym imieniny świętuje mój kochany Dziadziuś Zdzisiu. Jak co roku upiekłam dla niego tort - tym razem z kremem o smaku malaga. Pomysł na ten krem wpadł mi do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony, bo wyszedł bardzo dobry, o wyraźnie wyczuwalnym smaku malagi. Tort obłożony jest białą masą cukrową i udekorowany serduszkami również wykonanymi z masy cukrowej. 



piątek, 20 listopada 2015

Dyniowe dim sum


Dim sum to chińskie pierożki gotowane na parze. Pierwszy raz jedliśmy je podczas naszego pobytu w Chinach. Można je tam było spotkać praktycznie na każdym kroku: sprzedawano je i na ulicznych straganach z jedzeniem i w restauracjach. Rodzajów nadzienia było naprawdę mnóstwo - każdy na pewno znalazły coś dla siebie. W Chinach byliśmy cztery lata temu i od tego czasu chyba tylko raz jedliśmy dim sum w jednej z krakowskich restauracyjek. Jednakże jakiś czas temu kupiłam bambusowy koszyk do gotowania na parze - a skoro był już koszyk, to dim sum aż się prosiły o zrobienie. Na pierwszy ogień poszła jesienna wariacja na temat dim sum: dyniowe ciasto, a farsz mięsny z dodatkiem jarmużu i dyni. Dim sum wyszły rewelacyjne! I ten kolor! Od razu uśmiech pojawia się na twarzy!



poniedziałek, 16 listopada 2015

Ciasteczka marchwiowe


Późną jesienią i w czasie zimy - gdy sezon na nasze krajowe owoce już dawno za nami - warto sięgać po warzywa, zwłaszcza te korzeniowe. Są nie tylko bogate w wiele wartości odżywczych, ale i smaczne. Do tego świetnie sprawdzą się jako składnik ciast, ciasteczek czy innych słodkich przekąsek. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka marchewkowe. Smaczne, o pięknym lekko pomarańczowym kolorze zdecydowanie poprawią nam humor w pochmurny i chłodny dzień. 



piątek, 13 listopada 2015

Farma Kuusetuka na wyspie Saaremaa


Dzisiaj wpis zupełnie niekulinarny, ale przy końcu ciężkiego tygodnia w pracy zatęskniłam za latem, urlopem i świętym spokojem. Ten ostatni znaleźliśmy podczas tegorocznego urlopu na estońskiej wyspie Saaremaa na Farmie Kuusetuka. Trafiliśmy tam zupełnie przez przypadek szukając przez internet noclegów na kilka nocy. Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w tym miejscu i w tym momencie dużo bym dała żeby znowu się tam znaleźć...



niedziela, 8 listopada 2015

Dyniowe ciasto drożdżowe


Według prognoz pogody, początek tygodnia ma być pochmurny i deszczowy. Najchętniej wcale nie wychodziłoby się z domu... Ale na pocieszenie przypomnę Wam, że przed nami tylko dwa dni pracy i wolna środa z okazji święta narodowego! Do tego do porannej kawy podrzucam Wam kawałek dyniowego ciasta drożdżowego. I od razu jakoś łatwiej wyjść do pracy :)



niedziela, 1 listopada 2015

Bułeczki drożdżowe z dżemem truskawkowym


Ostatnio pogoda nas rozpieszcza. Za oknami piękna polska złota jesień. W ciągu dnia słońce przebija się przez kolorowe liście, ale poranki i wieczory są już jednak chłodne. A wiadomo, że nie ma nic lepszego na śniadanie w zimny jesienny poranek lub wieczorną przekąskę niż słodkie drożdżowe bułeczki z ulubionym dżemem - u mnie z truskawkowym. Zaopatrzcie się w potrzebne składniki i zabierajcie się do pieczenia - na pewno nie pożałujecie!