Myśl o upieczeniu czarnych bułek chodziła za mną już od jakiegoś czasu i w końcu znalazłam chwilę żeby je zrobić. Przyznajcie, że zwracają uwagę niebanalnym wyglądem. Świetnie nadają się do hamburgerów, albo po prostu jako świeże pieczywo do śniadania.
niedziela, 29 stycznia 2017
poniedziałek, 23 stycznia 2017
Orientalny krem z buraków
Zupa z buraków, ale w innej odsłonie niż tradycyjny barszcz czerwony? Proszę bardzo! Dzisiaj częstuję Was kremem z buraków. Trawa cytrynowa, liście limonki Kaffir oraz czarny sezam sprawiają, że nasz polski burak nabiera zdecydowanie orientalnych smaków.
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Kokosowy pudding z tapioki z mango
Lekki pudding z tapioką świetnie sprawdzi się jako deser lub przekąska na drugie śniadanie. Przygotowałam go na mleku kokosowym. Całość zwieńczył mus z mango w optymistycznym żółtym kolorze. Ten pudding rozjaśni każdy nawet najbardziej ponury dzień i sprawi, że się uśmiechniecie :)
sobota, 7 stycznia 2017
Najlepszy grzaniec
Brrrrr! Ale zimno! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo nie lubię zimy, wręcz jej nie cierpię! Może i jest pięknie, poza miastem krajobrazy jak z bajki, w mieście też całkiem ładnie, ale ekstremalnie ujemne temperatury sprawiają, że zimie mówię stanowcze nie! Jedyny plus jest taki, że gdy za oknem biało i zimno, to grzaniec smakuje wyśmienicie! Zwłaszcza taki grzaniec! Z owocami, sokiem wyciśniętym z pomarańczy i korzennymi przyprawami - grzaniec idealny na długie zimowe wieczory.
czwartek, 5 stycznia 2017
Tort z czarną porzeczką i bananami
Skoro mamy początek stycznia, to obowiązkowo musi się pojawić tort urodzinowy Babci Helenki. Tym razem do klasycznego tortu z mascarpone i konfiturą z czarnej porzeczki dorzuciłam jeszcze banany - to połączenie sprawdziło się wyśmienicie. Ten tort to także powrót do dekoracji z masy cukrowej - uwierzycie, że przez 10 miesięcy nie zrobiłam niczego udekorowanego masą cukrową? Ale z masą cukrową jest jak z jazdą na rowerze - tego się nie zapomina!