poniedziałek, 26 czerwca 2017

Orzeźwiająca panna cotta z owocowym kawiorem o smaku rabarbaru i mirabelki


Upalne lato, gorący słoneczny dzień, żar leje się z nieba – przyznajcie, że tak jak i ja, macie wtedy ochotę na coś naprawdę orzeźwiającego! Na szczęście z pomocą przychodzi nam Łowicz i ich limitowana edycja owocowych syropów. Możemy je dostać w trzech wersjach smakowych: limonka i cytryna, rabarbar i mirabelka oraz grejpfrut z pomelo. Orzeźwiające, owocowe syropy świetnie nadają się do przygotowania napojów i cocktaili, a także jako dodatek do deserów, lodów czy drinków.

I właśnie do przygotowania deseru postanowiłam wykorzystać jeden z syropów Łowicz, ten o smaku rabarbaru z mirabelką. Syrop dodany do panna cotty subtelnie podkreśla jej smak, a owocowy kawior zrobiony z syropu zapewnia prawdziwe owocowe orzeźwienie. Jest to deser idealny na nadchodzące wakacyjne dni – zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Koniecznie wypróbujcie przepis!


środa, 21 czerwca 2017

Panna cotta z truskawkami


W tym roku zamiast urodzinowego ciasta, do pracy zabrałam panna cottę z truskawkami. Przyznajcie, że w czasie upałów chłodny deser jest przyjemniej zjeść niż najlepsze ciasto. A sama panna cotta świetnie komponuje się z truskawkami zarówno wizualnie, jak i smakowo. Z podanej ilości składników wyjdzie około 14 porcji deseru - jeśli chcecie zrobić mniej, wystarczy podzielić składniki na pół. 


czwartek, 15 czerwca 2017

Przekładany chlebek szpinakowy z płatkami kukurydzianymi


Przekładany chlebek z płatkami kukurydzianymi to kolejna śniadaniowa propozycja z płatkami kukurydzianymi - bo kto powiedział, że płatki można jeść tylko z mlekiem? :) Chlebek jest delikatnie słodkawy z wyczuwalnym kakaowym posmakiem, który zawdzięczamy właśnie płatkom. Świetnie smakuje z masłem lub ulubioną konfiturą.


Szpinakowe ślimaczki z płatkami kukurydzianymi


Szpinakowe zakręcone bułeczki z płatkami kukurydzianymi są idealne na śniadanie zarówno w domu jak i do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Zielone drożdżowe ciasto współgra kolorystycznie z brązowymi płatkami i podkreśla ich kakaowy smak. No i do tego uroczo wyglądają! Przyznajcie, że chętnie zasiedlibyście do takiego śniadania :)


poniedziałek, 12 czerwca 2017

Sałatka z pomidorami i kwiatami szczypiorku


Szczypiorek jeszcze kwitnie, więc czym prędzej zróbcie 
taką prostą i szybką sałatkę. Kilka składników
 i drugie śniadanie do pracy gotowe!


piątek, 9 czerwca 2017

Czekoladowe muffiny z żaglówkami


W ubiegły czwartek moje przedszkolne maluszki miały występ dla rodziców z okazji Dnia Mamy i Taty. I to nie jakieś tam zwykłe wierszyki i piosenki, ale prawdziwe przedstawienie z podziałem na role! I powiem Wam, że 3-latki doskonale dały sobie radę - jestem z nich dumna :) A po przedstawieniu na dzieciaki czekały czekoladowe muffiny z wakacyjnym motywem żaglówek płynących po jeziorze - ot taka mała nagroda za te wszystkie próby i za piękny występ.


sobota, 3 czerwca 2017

Jajecznica ze szparagami


Przepis banalny. Tak prosty, że aż trochę głupio go zamieszczać na blogu. Ale w końcu jednak się pojawił, bo okazało się, że nie wszyscy wiedzą jak przygotować jajecznicę ze szparagami. Szparagów nie trzeba specjalnie gotować, wystarczy pokroić je na kawałki i podsmażyć na maśle. Całość trwa dosłownie kilkanaście minut, więc jeśli jeszcze nie jedliście szparagów w jajecznicy, to koniecznie spróbujcie!