wtorek, 6 marca 2012

Pomysł na mielone inaczej, czyli kebab na patyku :)

Zastanawiałam się co by tu zrobić z mięsa mielonego, które akurat miałam w lodówce. Ale coś innego niż tradycyjne sznycle...I przypomniałam sobie, że gdzieś widziałam kiedyś kebaby na patyku z mięsa mielonego właśnie. Te moje to takie trochę oszukane kebaby, bo z mięsa indyczego, ale i tak były bardzo smaczne. I zdrowe, bo pieczone bez tłuszczu na patelni grillowej :)




Aby zrobić takie kebaby, będziemy potrzebowali:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • przyprawa gyros lub kebab
  • słodka papryka w proszku
  • bułka tarta
  • patyczki do szaszłyków.


Mięso mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i 1/3 szklanki bułki tartej. Doprawiamy do smaku przyprawą gyros i słodką papryką. Wkładamy do lodówki na 20 minut (zrobi się bardziej zwarte i będzie łatwiejsze do formowania). Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z lodówki i formujemy z niego podłużne wałeczki. Każdy taki wałeczek nabijamy na patyk do szaszłyka i pieczemy na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku przez około 15 minut, co jakiś czas obracając, żeby się równo przypiekły :) Takie kebaby zjedliśmy z pieczonymi bez tłuszczu ziemniakami i surówką z rukoli, ogórka i pomidora.









8 komentarzy:

  1. Mmmmm mój małż ostatnio tez eksperymentuje, ale kebabów jeszcze nie próbował robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to?bez dodania jajka?Przecież się rozleci

    OdpowiedzUsuń
  3. a surowka czym przyprawiana?.. Piekny i pyszny blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Surówka to rukola, surowy ogórek i pomidor wymieszane z odrobiną jogurtu naturalnego i dosłownie ociupinką majonezu, a doprawione solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...