Drożdżowe pierożki ze szpinakiem

Przyznaję się, że do zrobienia tych pierożków zainspirował mnie wpis na innym blogu :) Początkowo miały być identyczne, ale ostatecznie trochę je zmodyfikowałam. Dałam mniej szpinaku, a do fety dorzuciłam jeszcze biały ser. Pierożki wyszły rewelacyjne! Zjedliśmy je z sosem czosnkowym.




Ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłego mleka


Farsz
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera feta
  • 200 g białego chudego sera
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła


Dodatkowo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka


Sos czosnkowy
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu light 
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz



Najpierw przygotowujemy farsz. Szpinak myjemy, osuszamy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i chwilę ja podsmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli razem ze szpinakiem. Całość mieszamy i smażymy do momentu aż woda z liści odparuje. Usmażony szpinak przekładamy do miski. Gdy ostygnie dodajemy obydwa rodzaje sera i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Gdy farsz jest już gotowy, przygotowujemy ciasto. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do czasu aż zwiększą swoją objętość. Tak powstały zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy je na grubość około 4 mm i wykrawamy kółka. Ja wykrawałam je filiżanką o średnicy 9 cm. Każde kółko jeszcze raz rozwałkujemy na cieńszy placuszek. Na środku każdego kółka układamy łyżkę farszu, brzegi ciasta dokładnie sklejamy. Tak powstałe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego pierożka smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Z podanych składników wyszły mi 24 pierożki. 


   

Pierożki idealnie smakują z sosem czosnkowym. Aby go przygotować, czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut. 




2 komentarze:

  1. O jak apetycznie wyglądają !!! A są choć trochę dietetyczne?

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmmmmmmmmmmmmmmmmm ale apetyczne i mój kochany szpinak :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum