Korzystamy ze świeżych fig puki są, 
więc dzisiaj użyłam ich 
do przygotowania sałatki.
Słodkie figi idealnie skomponowały się 
z kurczakiem i pestkami granatu.
Sałatka jest sycąca i cieszy oczy kolorami.
Idealna na kolację :)
- 1 opakowanie mix sałat z radicchio
 - 1 pojedyncza pierś z kurczaka
 - 4 dojrzałe figi
 - 1 garść migdałów w słupkach
 - 2 garści ziaren granatu
 - 2 łyżki octu balsamicznego
 - 1 łyżka miodu
 - 4 zmiażdżone ząbki czosnku
 - sól
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 - sok z 1/2 limonki
 - razowe pieczywo
 
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Z octu balsamicznego, miodu, czosnku, soli i papryki przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej pokrojone mięso, odstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie kurczaka smażymy na patelni. Wystudzone upieczone mięso łączymy z mixem sałat, figami pokrojonymi na ćwiartki, migdałami w słupkach i ziarnami granatu. Całość mieszamy i skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 limonki. Podajemy z razowym pieczywem. Ja za pomocą wykrawaczki do ciastek wycięłam z pieczywa motylki, którymi udekorowałam sałatkę.





super! wszystkie skladniki lubie...poszukam ladnych fig:))
OdpowiedzUsuń