Kolorowy tort dla Dziadziusia Zdzisia

Dzisiaj był szczególny dzień: imieniny mojego kochanego Dziadziusia Zdzisia. Już od jakiegoś czasu planowałam jaki zrobię z tej okazji tort: miał być obłożony masą cukrową, a udekorowany atrybutami krawca, czyli centymetrem, igłami, szpulkami nici itp, bo Dziadziuś jest krawcem. Wczoraj upiekłam biszkopt, dzisiaj przełożyłam go masami i zabrałam się za robienie masy cukrowej: rozpuściłam już żelatynę, sięgam po glukozę w proszku i doznaję szoku: została mi marna łyżeczka. Szybko obskoczyłam okoliczne sklepy, ale jak na złość w żadnym nie mieli glukozy w proszku! Miałam za mało czasu, żeby jechać gdzieś dalej w poszukiwaniu glukozy, więc nie zostało mi nic innego jak zmienić koncepcję tortu: kupiłam rurki waflowe oraz m&m i stworzyłam kolorowy torcik. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo torcik bardzo się Dziadziusiowi spodobał i smakował wszystkim, którzy przyszli do niego z życzeniami. A tort z nićmi i igłami na pewno zrobię Dziadziusiowi na jakąś kolejna okazję :)




Biszkopt o średnicy 15 cm
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy 1/4 szklanki cukru i jeszcze trochę ubijamy. Następnie dodajemy po 2 żółtka i cukier. Ubijamy aż cukier będzie niewyczuwalny. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i znowu mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną, wylewamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze około 180 stopni C do tzw. "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt rozcinamy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy mocną kawą z cukrem i kieliszkiem wódki.





Masa kajmakowa
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • 50 g miękkiego masła
Masę kajmakową miksujemy z miękkim masłem na gładką masę.


Masa z serka mascarpone
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
Serek mascarpone miksujemy z masłem i cukrem pudrem na gładką masę.

Jeden blat wkładamy do tortownicy, smarujemy masą kajmakową i przykrywamy drugim blatem, który smarujemy połową masy z serka mascarpone. Całość przykrywamy trzecim blatem. Tort wkładamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Po tym czasie tort wyciągamy z tortownicy i dokładnie smarujemy pozostałą masą mascarpone po bokach i na wierzchu. Boki tortu obkładamy rurkami waflowymi, a środek dekorujemy kolorowymi m&m. Cały tort przewiązujemy wstążką. 




9 komentarze:

  1. Zamierzam zrobić podobny tort na urodziny synka, tylko zastanawiam się, czy pokrojenie go na kawałki nie sprawia dużych problemów ze względu na te cukierki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż uwielbia m&m's z orzechami - właśnie też zastanawiam się jak to pokroić... Jakby ktoś miał sposób to poproszę, bo chciałabym go zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie było wielkiego problemu z krojeniem. Te m&m są w miarę "ruchome", tzn. można trzeba nożem ciąć pomiędzy nimi. Mimo iż wydaje się to skomplikowane, to tort naprawdę kroił się bez problemu :)

      Usuń
  3. W takim razie chyba się skuszę upiec ten tort. A na jaką blachę sa te proporcje? Ile trzeba paczek m&m'ów i rurek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam go w mojej najmniejszej tortownicy o średnicy 15 cm. Zużyłam 1 opakowanie rurek i z drugiego 2-3 sztuki. A m&m 2 najmniejsze paczki tych z orzechami i 1 najmniejsza czekoladowych :)

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź, ja będę musiała zaopatrzyć się w większe paczki, ze względu na liczbę gości na urodzinach synka. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo taki tort może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum