Sałatka z wołowiną i karmelizowaną brukselką


Powstała całkiem spontanicznie z produktów, które akurat
 miałam pod ręką i od razu skradła moje serce, a raczej 
podniebienie :) Sałatka z wołowiną i karmelizowaną
 brukselką - nie dość, że smaczna, 
to jeszcze zdrowa.




  • 300 g brukselki
  • 300 g wołowiny 
  • 8 łyżek kuskusu
  • pęczek grubego szczypioru
  • konfitura żurawinowa
  • oliwa z oliwek
  • pieprz 
  • 3 łyżki cukru
  • sól

Mięso kroimy na cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy po jednej stronie konfiturą żurawinową, a następnie skrapiamy oliwą. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 30 minut. Upieczone mięso kroimy na małe kawałki.  Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcowy kawałek głąba, a jago pozostałość nacinamy na krzyż. Oczyszczoną brukselkę namaczany na kilka minut w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie jędrniejsza. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do posolonego i posłodzonego 1 łyżką cukru wrzątku i gotujemy przez około 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Na suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Następnie wrzucamy na patelnię ugotowaną brukselkę, dodajemy 2 łyżki wody i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, tak żeby wszystkie brukselki oblepiły się cukrowym syropem. Kuskus przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szczypior grubo siekamy. Mięso, brukselkę, kuskus i szczypior wrzucamy do miski. 2-3 łyżki konfitury żurawinowej łączymy z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami przegotowanej wody. Tak przygotowany sos wlewamy do miski i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. 







3 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum