Gulab Jamun, czyli prawdziwie indyjski deser


Pamiętacie indyjską lekcję gotowania w hotelu Radisson Blu w Krakowie na której byłam dwa tygodnie temu? Jadłam wtedy po raz pierwszy gulab jamun. Ten indyjski deser, mimo że jest bardzo słodki i nie da się go zjeść dużo, bardzo mi posmakował. Od indyjskiego kucharza Surjit'a, który wtedy z nami gotował, dostałam przepis na te indyjskie słodkości. Obiecałam Przyjaciółce, że kiedyś je zrobię w domu. Okazja nadarzyła się kilka dni temu. Wybierałyśmy się do teatru. A przed sztuką Justyna wpadła do mnie na kawę, do której podałam własnie gulab jamun. I tak jak przewidywałam: gulab jamun zachwyciły Justynę. Powiedziała  nawet, że ten indyjski deser plasuje się na trzecim miejscu wśród wszystkich słodkości które u mnie jadła. Jeśli chcecie wiedzieć jakie są pozostałe dwa desery,  które Justynie najbardziej smakowały, to musicie zapytać ją o to sami. A ja tymczasem zapraszam Was na gulab jamun!




  • 200 g mleka w proszku (nie granulowanego)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietany 18%
  • olej do smażenia


  • 300 g cukru
  • 400 ml wody
  • 3-5 łyżek wody różanej
  • kilka ziaren kardamonu
  • wiórki kokosowe do dekoracji





Mleko w proszku mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką i śmietaną. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulki. Uformowane kulki smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Należy uważać, żeby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo wtedy kulki z wierzchu się spieką, a w środku będą surowe. Następnie przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z ziarnami kardamonu, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wlewamy wodę różaną i zdejmujemy syrop z kuchenki. Do syropu wkładamy usmażone kulki i zostawiamy w nim  na co najmniej 40 minut, ale im dłużej będą w nim zanurzone tym będą lepsze. Gulab jamun podajemy polane syropem i posypane wiórkami koksowymi. Ja dodałam jeszcze brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. 






7 komentarze:

  1. ciekawie się prezentuje, zawsze chciałam tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gulab, pierwszy raz miałam okazję się nim delektować w indyjskiej restauracji i od tego momentu go po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niezwykle apetycznie. Powiedz mi tylko - czy są bardzo, bardzo słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są tak słodkie jak syrop cukrowy w którym się moczą :) Lubię słodkie rzeczy, ale nawet ja nie zjadłabym więcej niż 2-3 kulek, bo bym się zasłodziła :)

      Usuń
  4. Brzmi bardzo egzotycznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum