Ucierane ciasto z rabarbarem


Początkowo planowałam upiec murzynka z rabarbarem, ale gdy zabrałam 
się za robienie ciasta, to okazało się, że skończyło mi się kakao. Upiekłam więc zwykłe
 ucierane ciasto. I kolejny raz okazało się, że to co najprostsze jest najlepsze :) 




  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 150 g miękkiej margaryny 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 6-8 łodyg rabarbaru pokrojonych na małe kawałki
  • cukier puder do posypania

Cukier ucieramy z jajkami na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar i ponownie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej margaryną i pieczemy przez około 50-60 minut, w temperaturze około 190 stopni C, do tzw. suchego patyczka. Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 28x16 cm. Jeśli chcecie żeby rabarbar nie opadł na dno tak jak u mnie, to musicie do ciasta dodać jeszcze około 3 łyżki mąki, wtedy ciasto będzie gęstsze. A sam rabarbar przed dodaniem do ciasta oprószcie mąką. Możecie również rabarbar ułożyć na wierzchu ciasta przelanego do foremki, a nie dodawać go do środka. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. 





4 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum