Jogurtowy torcik z morelami


Przez 3 tygodnie urlopu nazbierało się trochę zaległości w przepisach. Na opublikowanie czekają jeszcze te, które powstały pod koniec lipca. Jednym z takich przepisów jest ten na jogurtowy torcik na zimno. Mimo że sezon na morele już za nami, to koniecznie muszę się z Wami podzielić tym przepisem, bo torcik wyszedł rewelacyjny. A powstał na urodziny Taty Krzyśka. Zrezygnowałam z klasycznego tortu, na rzecz lekkiego jogurtowca na zimno ze słodkimi morelami. Nie tylko świetnie smakował, ale też pięknie się prezentował. 





 Spód z herbatników
  • 100 g herbatników
  • 60-65 g miękkiego masła


Masa jogurtowo-serowa
  • 650 g jogurtu naturalnego
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 150 ml gorącej wody


Mus morelowy
  • 400 g moreli bez pestek
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 75 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru


Dodatkowo
  • około 800-1000 g moreli


Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Morele przecinamy wzdłuż na połówki i układamy je płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy na spodzie z herbatników, tak aby utworzyły obramowanie. 

Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy z serkiem mascarpone oraz z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Masę jogurtowo-serową delikatnie przekładamy do tortownicy pomiędzy ułożone morele. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu aż masa stężeje. 

400 g moreli rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Do musu dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Mus morelowy wylewamy na zastygłą masę serową i tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki. 

Stężały jogurtowiec delikatnie wyciągamy z tortownicy. Na musie morelowym układamy pozostałe morele pokrojone w plasterki.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



4 komentarze:

  1. Superowo wygląda ten torcik :3
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ... jakże u Ciebie pięknie :) i z pewnością bardzooo smacznie !
    Jogurtowiec prezentuje się szałowo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, piękny tort Ci wyszedł! ; )
    Wspaniały pomysł!

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum