Zupa rybna z owocami morza


Zupy nie pojawiają się u nas zbyt często. Nie dlatego, że ich nie lubimy - bo lubimy i to bardzo! Na co dzień jednak górę biorą względy praktyczne: do pracy po prostu łatwiej zabrać w pojemniku drugie danie niż zupę. Czasem jednak - zazwyczaj w weekendy - zdarza mi się ugotować jakąś zupę. Do jednych z naszych ulubionych ostatnio należy gęsta zupa rybna z małżami i krewetkami. Jest naprawdę pyszna, a przy tym bardzo sycąca - idealna na chłodne dni!





  • 500 g filetów z dorsza
  • 400 g filetów z łososia
  • 500 g małży 
  • 500 g krewetek
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-5 marchewek
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 1 puszka pomidorów
  • ocet winny 
  • kilka nitek szafranu
  • pieprz
  • sól

Warzywa kroimy na małe kawałki. Cebulę oraz czosnek siekamy i szklimy. Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy. Dorzucamy skórkę startą z pomarańczy. Smażymy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy wodą i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ryby oczyszczamy z ości oraz skóry i kroimy na kawałki. Krewetki i małże myjemy - uszkodzone i otwarte sztuki wyrzucamy. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy szafran i pomidory. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku octem winnym, solą oraz pieprzem. Wrzucamy krewetki, małże oraz kawałki ryb i zupę gotujemy jeszcze przez około 5-7 minut. Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl

Archiwum