Cebula w gęstym sosie


Czy są tu wielbiciele Gry o tron? Wiecie, że do rozpoczęcia nowego sezonu zostały jeszcze tylko dwa dni?! Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać! Aby umilić i sobie i Wam oczekiwanie, przygotowałam cebulę w gęstym sobie, którą zajadał się Ben Stark. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Uczta lodu i ognia, która zawiera przepisy stworzone na podstawie sagi. A cebula w sosie jest przepyszna. Można ją traktować jako odrębne danie i podawać z pieczywem lub wykorzystać jako sos do mięs. W oryginalnym przepisie użyto cebuli perłowej - ja zamieniłam ją na szalotkę, ale myślę, że perłowa po prostu ładniej by wyglądała :)





  • 300 g cebul perłowych lub małych zwykłych (ja użyłam szalotek) 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu i tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki jabłkowego cydru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 szklanki rosołu wołowego
  • odrobina brandy


Cebulę obieramy. Kilka z nich kroimy na  ćwiartki (około 7 sztuk), a pozostałe zostawiamy w całości. Na średnim ogniu w głębokiej patelni podsmażamy miód z masłem, ziołami i pokrojonymi w ćwiartki cebulami. Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez około 8 minut, aż cebule zrumienią się na złotobrązowy kolor. Stopniowo dodajemy cydr, a następnie mąkę rozsypując ją po całej powierzchni patelni - mieszamy, aby mąka całkowicie połączyła się z sosem. Wlewamy rosół i wrzucamy pozostałe całe cebule. Potrawę podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia, przez około 5-8 minut. Po tym czasie jeszcze bardziej zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając, czekamy aż sos odpowiednio zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy odrobinę brandy. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia babki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników. 


1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum